Foodfotografie challenge: Hollandse meesters
25 september 2022 

Foodfotografie challenge: Hollandse meesters

Uitdaging!

Het thema voor de foodfotografie challenge is dit keer Hollandse meesters. Dat houdt in dat je een foto maakt die geïnspireerd is op de schilderen van de Hollandse meesters. Voor de rijksstudio Awards maakte ik - samen met Alexandra Hereijgers en Brigitta Langeveld een aantal jaar geleden (2015) foto's. Je ziet er een paar hieronder. We wonnen uiteindelijk de tweede prijs met onze inzending.

Nu aan jou dus de uitdaging om iets vergelijkbaars te maken. Het hoeft niet perse zo donker als we hieronder hebben gedaan maar maak eens een foto die geïnspireerd is op het werk van de Hollandse meesters qua licht en compositie.



Links de foto die wij maakten en rechts het inspiratie schilderij

Voor een paar heb ik de bijbehorende schilderijen ook gevonden die voor ons als inspiratie dienden voor het licht en de compositie.

Links onze foto en rechts de inspiratie


Uitdaging

De fotografie was een behoorlijke uitdaging want je kunt maar een miniem strookje licht doorlaten. De rest blok je af, maar er moet natuurlijk nog wel net genoeg licht bijkomen om het spannend te houden. Plus - en dat is in dit geval wel een must - de nabewerking is heel belangrijk. Een dergelijke foto heeft gewoon een finishing touch nodig op de computer.

Ik heb heel hard gezocht naar een foto van de achter de schermen situatie en heb er uiteindelijk nog een paar gevonden op mijn telefoon. Het geeft een beetje een beeld van hoe het er achter de schermen uitzag. Let ook op de foto's waarbij je en de set en de achterwand van mijn camera ziet. :)


Ik heb hier een stuk zwart fluweel gebruikt dat over een rek heen hing (kledingrekje van de praxis. Heel handig voor dit soort dingen) Fluweel is ideaal om dingen af te blokken aangezien het echt licht 'zuigt' als het ware. Verder een zwarte reflector en zwart crepe papier over een stuk piepschuim heen
Tijdens het maken van de foto werd het licht nog meer afgeblokt
Hier kun je nog zien hoe het er achter de schermen uitziet en hoe het er als foto uitziet op het beeldscherm op de tafel




Tips & tricks voor donkere foodfotografie

  • Het is handig om met donkere fotografie maar één lichtbron/raam te hebben waar het licht vandaan komt. Natuurlijk lukt het ook wel als je rondom vier ramen hebt, maar dat is toch even een stukje meer werk. Dus maak het jezelf makkelijk en kies een (klein bij voorkeur) raam uit. Liefst niet aan zuidkant van je huis. Dat kan ook wel, maar het licht is daar over het algemeen feller en dus lastiger om echt donker te krijgen. Uiteraard zijn er plenty mogelijkheden met alle ramen maar ik geef alleen even aan wat makkelijker werkt.
  • Zorg dat je een aantal stukken zwart karton in huis hebt. Ik gebruik gewoon mat zwart karton van de Bruna of Ako. Dat koop je op A0 formaat en kun je dan scheuren al naar gelang je wensen. Het is ook fijn om een stuk piepschuim aan een kant zwart te spuiten. Dat werkt makkelijker als karton, maar kost even wat meer moeite om te maken. Uiteraard kun je ook de officiële zwarte reflectoren gebruiken.  Een zwarte 'reflector' heet overigens officieel een 'vlag' en geen reflector. Zwart absorbeert licht waar wit het reflecteert. Hoe meer zwart je gebruikt des te donkerder de schaduwen worden.
  • Er is een dunne scheidslijn tussen een donkere foto en een onderbelichte foto. Natuurlijk kun je je camera helemaal naar een bijna zwarte foto draaien maar dat geeft naar alle waarschijnlijkheid niet het resultaat waar je naar op zoek bent. Je wilt een sfeer creëren en je eten moet er wel goed uit blijven zien. Lees anders ook even deze post over donkere fotografie voor een wat uitgebreider stappenplan.
  • Nabewerking is vooral met donkere foto's belangrijker dan met de lichte foto's. Contrast verhogen, schaduwen aanzetten, dat zijn allemaal dingen die je makkelijk in de nabewerking kunt regelen. Let wel: ook hier geldt dat een mislukte foto natuurlijk niet op magische wijze de juist sfeer geeft. Probeer het zo goed mogelijk in de camera te regelen en doe de finishing touch in nabewerking.
  • Fotografeer met je camera op handmatig (M): kom je met een lichte foto nog wel uit de voeten met de belichtingscorrectie knop, met donkere foto's heb je bijna nooit genoeg 'minpuntjes' om het donker genoeg te krijgen. Ga dus naar de M stand, bepaal je diafragma en gebruik je sluitertijd om je foto donkerder of lichter te maken.
  • Bij de voorbeeldfoto's was het licht vaak echt maar een klein streepje dat nog door de donkere stellages heen kwam. En het was best even flink puzzelen voor we de juiste toon en setting hadden. Laat je dus niet ontmoedigen als het niet meteen lukt!

INFORMATIE CHALLENGE

Doe je mee met de challenge dan heb je tot 1 december de tijd om je foto's te maken en te delen. Delen kun je doen via instagram. Tag daarbij @foodieacademie en hashtag #hollandsemeesters.

Ook op facebook kun je de gemaakte foto's delen. Hiervoor tag je daar de foodieacademie zodat ik de foto's terug kan vinden.

Ben je lid van de foodieacademie dan kun je ze natuurlijk ook daar delen en vragen stellen is daar ook mogelijk!

Prijs:

Aan elke challenge is natuurlijk een prijs verbonden. De winnaar krijgt een jaar lang gratis toegang tot de foodieacademie!

Veel plezier en succes!

Voor de eerdere challenge kun je hier de resultaten terug zien!

Over de schrijver
Foodfotograaf en foodblogger. Al meer dan 15 jaar fotografeert Simone voor diverse uitgeverijen en merken in binnen- en buitenland. Haar naam staat in meer dan 80 kookboeken waar ze de fotografie voor verzorgde en na jaren workshops foodfotografie en foodstyling te hebben gegeven besloot ze om de foodieacademie op te richten.
Reactie plaatsen